Zoeken
  • Cylia Bosch

Plastic

Plastic 

Als ik video’s kijk met tips hoe je ‘zero waste’ kan leven raak ik heel gemotiveerd en wil ik het liefst geen afval meer produceren, maar het tegendeel is waar. Ik loop regelmatig met een zak vol plastic naar de ondergrondse container. (Wel heb ik nog maar heel weinig restafval omdat het grootste deel van mijn afval te scheiden is.)

Plastic is een goed product omdat het niet vergaat. Hierom kunnen we voedsel lang bewaren, wat zorgt voor minder voedselverspilling. We hebben allemaal een hoop producten van plastic in huis die erg handig zijn en lang meegaan. Plastic is in die zin een goed product, maar goed voor het milieu is het niet. Hoewel we plastic recyclen blijft het slecht om wegwerp plastic te kopen. Het feit dat we recyclen zorgt er weer voor dat mensen denken dat het niet uitmaakt als ze plastic verpakkingen kopen, omdat het toch hergebruikt wordt. Wat er weer voor zorgt dat er meer

plastic gemaakt wordt.


Recyclen is goed zodat het plastic niet verloren gaat. Wat niet wil zeggen dat het goed is voor het milieu, want er zijn vuilniswagens, vrachtwagens en ovens voor nodig die energie kosten en co2 uitstoten. Met veel gerecycled plastic kan je niet alles namaken, dat komt omdat er verschillende kleuren plastic samengesmolten worden. Je hebt bijvoorbeeld veel verschillende kleuren shampooflessen, wasmiddel, douchegel, noem maar op.. Deze kleuren worden samengesmolten waardoor een soort grijze kleur ontstaat. Hier worden dan producten als kratten, plantenbakken of emmers van gemaakt. Flessen waar frisdrank in zit zijn universeel en kunnen daardoor wel tot hetzelfde product gemaakt worden.


Maar nieuw plastic produceren is erger. Tijdens dit proces komen namelijk schadelijke stoffen vrij in de lucht wat niet goed is om in te ademen. Mensen die in de buurt van plastic fabrieken wonen krijgen hier echt last van. Plastic wordt door veel mensen weggegooid bij het restafval en komt daardoor op de vuilnisbelt terecht of het wordt verbrand. In het ergste geval wordt plastic op straat gegooid, waardoor dieren erin kunnen stikken. Een heel groot deel van het plastic in de natuur waait uiteindelijk in het water wat zorgt voor de zogenaamde plastic soep. De totale grootte wordt geschat op 15 miljoen vierkante kilometer, ofwel 5.25 miljard drijvende stukken plastic in de zee.Probeer dus in de supermarkt, als het kan, te kiezen voor verpakkingen zoals blik, glas en papier. Dit is beter te recyclen dan plastic. Als je meer wil leren over plastic dan raad ik ‘’Ik, Plastic’’ van NPO aan. Deze documentaire serie heb ik een tijd terug gezien en heeft mij een stuk bewuster gemaakt over plastic. (https://www.npostart.nl/ik-plastic/BV_101390785)

Bronnen: https://puresportswear.nl/plastic-recyclen/ https://puresportswear.nl/its-a-plastic-world/ https://app.nos.nl/op3/plastic/

11 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now