Zoeken
  • Cylia Bosch

Insecten sterfte en voedsel tekort

Je eigen moestuin hebben is natuurlijk super duurzaam. Je zorgt ervoor dat je zelf een deel van je eten groeit, waardoor je minder hoeft te kopen, wat voor minder afval zorgt. Door jou komen er meer planten en bloemen buiten. Dit is weer goed voor alle insecten die weinig plek hebben om te kunnen nestelen. 


In 2017 is er een onderzoek gedaan in 63 Duitse natuurgebieden. Hier is de hoeveelheid van vliegende insecten met 75% afgenomen. Dit komt door alle gebouwen en straten, maar ook door de landbouw. Het probleem van landbouw is dat de aarde daar zoveel bemest wordt, dat er (bijna) geen bloemen meer groeien. Wilde bloemen groeien namelijk op minder voedselrijke grond. Ook wordt er gebruik gemaakt van gif (tegen insecten), voor een betere oogst. Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat andere insecten, die de oogst niet zouden verpesten, het gif ook binnen krijgen. Wat helpt is om niet alle delen van je tuin heel netjes te houden, dus als er onkruid groeit of er een stapel blaadjes en takken ergens in een hoek liggen laat het dan gewoon voor wat het is. Op het moment dat je dit opruimt zul je ook wel zien dat onder die stapel veel insecten zitten.In de toekomst wordt het groeien van je eigen eten misschien wel noodzakelijk. Volgens onderzoekers van VN-klimaatpanel IPCC dreigt er tussen 2050 en 2100 een voedseltekort te komen als het ons niet lukt om de co2 uitstoot te verminderen. Klimaatverandering zorgt namelijk voor extremer weer dan normaal, zoals harde regen en droogte. Hierdoor zal de oogst minder goed zijn, wat zorgt voor minder voedsel. De prijs van het voedsel zal een stuk duurder worden omdat het aanbod schaars wordt. 


Ik ben zelf dol op het kweken van planten, ik vind het mooi om planten te zien groeien. Als ik vanuit een zaadje na een paar maanden een plant in mijn tuin hebt staan word ik daar heel blij van! Dat is ook meteen de goedkoopste manier om je eigen moestuin op te zetten. Ga naar een tuincentrum en koop wat zaadjes van groeten, fruit en kruiden die je lekker vindt. Daarnaast heb je alleen je eigen tuin of potten en aarde nodig. Een moestuin binnen of op balkon werkt ook heel goed. Zelf maak ik het meeste gebruik van kruiden, dus als je ergens mee wilt beginnen is dat een aanrader. Kies kruiden die je al veel gebruikt, dan heb je er echt wat aan. Soms lukt het om uit zaadjes van groenten of fruit een plantje te groeien. Doe simpelweg wat zaadjes (van bijvoorbeeld een paprika) in een potje aarde en zorg dat het nat blijft. Met een beetje geluk krijg je een paprikaplant. Er zijn ook groenten en fruit die je opnieuw kan groeien, zoals bosui. Als je de onderkant in aarde zet groeit het gewoon weer aan! Hierdoor heb ik deze zomer maar één keer bosui hoeven kopen.


https://nos.nl/artikel/2296740-vn-klimaatrapport-voedseltekort-dreigt-vanaf-2050-door-klimaatverandering.html#:~:text=Als%20het%20niet%20lukt%20de,klimaatverandering%2C%20landgebruik%20en%20voedselzekerheid%20onderzocht.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Insectensterfte

13 keer bekeken
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now