Zoeken
  • Cylia Bosch

Hoe milieu vriendelijk ben ik? 


Via Youtube heb ik iemand gevonden die zich in zet voor duurzaam leven, Rob Greenfield. Echt een aanrader om naar zijn video’s te kijken. (www.robgreenfield.org) Hij leeft op een ‘’extreem’’ duurzame manier. Dit doet hij om mensen bewust te maken van de dingen die ze doen en omdat hij het zelf belangrijk vindt. Ik vind dit heel tof en inspirerend. Nou keek ik een video over 100 positieve veranderingen die ervoor zorgen dat je gelukkig, gezond en duurzaam kan leven. Ik ben van plan om deze lijst er regelmatig bij te pakken om te kijken of ik wat kan veranderen in mijn leven. Na deze video te zien vroeg ik mij af hoeveel ik eigenlijk al doe op het gebied van duurzaamheid en besloot het op een rijtje te zetten naar aanleiding van zijn lijst. Daarnaast zijn er dingen die ik doe die wel schadelijk zijn voor het milieu, daar wil ik kritisch naar gaan kijken. Zo kan ik nadenken over welke veranderingen ik binnenkort wil aanpakken. 


Eten

Ik groei mijn eigen kruiden en kleine hoeveelheden groenten. De kruiden die het goed doen hang ik te drogen zodat ik in de winter ook kan gebruiken. In de supermarkt gebruik ik herbruikbare zakjes voor groenten en fruit en ik neem altijd zelf tassen mee om de boodschappen in te doen. Als de biologische versie van een product niet veel duurder is kies ik daarvoor. Ik eet sinds kort volledig vegetarisch, mijn vriend was altijd al vegetarisch dus at ik vooral bij anderen en in restaurants vlees dus de overstap was erg simpel, ik was het al gewend. Ik gebruik vaak amandelmelk i.p.v. gewone melk.


Wij eten (bijna) altijd onze restjes op, we zijn hier zelfs dol op want dan hoeven we niet te koken. Ik probeer voordat ik boodschappen doe ervoor te zorgen dat alle restjes op zijn of het invries zodat we het niet weg hoeven te gooien. Dit doe ik ook met losse groenten, als ik bijvoorbeeld nog wat paprika’s heb liggen waarvan ik weet dat ze bijna niet meer goed zijn. Dan snij ik ze in stukjes en vries ik ze in zodat ik ze later kan gebruiken voor een gerecht. Ik kijk/ruik/proef altijd eerst voordat ik iets weggooi. Bij twijfel zoek ik eerst op of iets gevaarlijk is om te eten als het er niet goed meer uit ziet. Als er toch een vergeten restje in de koelkast achter blijft gooi ik dit bij het gft.


Ik ging veel naar de markt, maar sinds ik op de ochtend werk dat de markt is deed ik dit niet meer. Nou had ik laatst die dag vrij en ben ik weer op de markt geweest, toen merkte weer hoe leuk ik de markt vind, dus ik ga dit blijven doen. Ik ga dan na mijn werk direct door naar de markt, dan is hij nog net open. Ik probeer op deze manier zoveel mogelijk verse, lokale groenten en fruit te kopen.

 


Deze week ben ik voor het eerst naar een kaasboerderij gefietst, hier verkopen ze kaas die is gemaakt met de koeien die daar rondlopen. Ik wil op zo’n manier meer lokale producten gaan kopen. Ik ga uitzoeken met welke producten ik dit nog meer kan doen om te zorgen dat ik zoveel mogelijk lokaal koop i.p.v. dat ik het bij de supermarkt haal. Op deze manier steun ik lokale, kleine bedrijven en is er minder transpoort voor nodig geweest. 


Ik wil meer leren over eten wat in de natuur groeit. Zo zijn er bijvoorbeeld veel eetbare bloemen. In onze gezamenlijke tuin groeien nu vlierbessen, hier heb ik siroop mee gemaakt. Het is me opgevallen dat er heel veel bramenstruiken zijn in de buurt. Zodra ik hier meer over leer zal ik veel meer zien wat er om me heen groeit en het kunnen gebruiken in maaltijden. Ook zit ik eraan te denken om een volkstuintje te nemen om meer eten te kunnen groeien. 


Water

Als ik een glas water heb laten staan gebruik ik dit om mijn planten water te geven. Hetzelfde probeer ik te doen met water waarmee ik groenten/fruit was. Onze douchekop druppelt na als we gedoucht hebben, ik zet er een emmer onder om dit water nog te kunnen gebruiken om schoon te maken of planten water te geven. Ik douche heel kort en zet de straal niet hard, zo verbruik ik minder water. Een makkelijk voordeel is dat ik niet hou van een warme douche, dat scheelt weer energie. Ik was alleen kleding als ik de wasmachine vol kan doen zodat het water optimaal verbruikt wordt. 


Energie

Dit is een punt waarin ik slecht scoor qua duurzaamheid. We hebben een hele grote tv, grote koelkast en veel schermen. Ik hou iets te veel van films, series en games. Wel zet ik de tv uit als ik er niet naar kijk en doe de lampen uit als ik er niet ben. We hebben een 1 kamer appartement, wat er natuurlijk voor zorgt dat we minder energie kwijt zijn aan verwarming. We zitten op de eerste verdieping, dus in de winter wordt het niet heel koud binnen. Afgelopen winter hebben we de verwarming alleen ‘s avonds aan gehad. Maar als het zomer is wordt het hierbinnen bloedheet. We hebben 2 grote ramen die bijna de hele muur vullen waar in de ochtend tot in de loop van de middag de zon pal op staat. Hierom hebben wij een airco, vooral om de reden dat we niet konden slapen in de hitte. Ik ben ook iemand die de stekkers van apparaten in het stopcontact laat zitten, dit zorgt voor ‘sluipverbruik’ het apparaat verbruikt een beetje energie omdat hij nog in het stopcontact zit. Een gemiddeld huishouden is hier 90 euro aan kwijt. Ik zou hier dus wat meer op moeten letten.


In mijn volgende post ga ik door op nog meer onderwerpen. Ik zal het nog hebben over afval, vervoer/reizen, geld, hygiëne, schoonmaken, kleren en spullen.


bronnen:

https://energiewijzer.nl/hoe-kan-ik-sluipverbruik-voorkomen/#:~:text=Een%20gemiddeld%20huishouden%20betaalt%20ongeveer,eens%20beter%20voor%20het%20milieu.

1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Plastic

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now