Zoeken
  • Cylia Bosch

Hoe duurzaam ben ik? Deel 2





Afval Als ik boodschappen doe probeer ik zoveel mogelijk plastic te vermijden. Liever koop ik iets in blik, glas of papier. Losse groenten en fruit koop ik in een herbruikbaar zakje. Plastic wat om brood heen zit hergebruik ik in een prullenbakje om mijn gft in te doen. Als ik cocktails maak doe ik graag rietjes erin, nu gebruik ik herbruikbare rietjes. Sommige plastic wegwerp bakjes hergebruik ik om dingen in te bewaren. Ik hergebruik veel glazen potten waar bijvoorbeeld tomatensaus in heeft gezeten. Hier kan je van alles in bewaren. Ik heb losse thee ipv theezakjes. Alles wat te recyclen is gooi ik niet bij het restafval. Ik gebruik geen plastic boterhamzakjes meer, maar heb een herbruikbaar katoenen boterham ’zakje’. Ik maak popcorn in een pan en wil ook zelf chips maken ipv. een zak chips te kopen (want dat eet ik nogal veel). Ik gebruik kattengrit wat composteerbaar is, het zijn een soort houtsnippers. Dit maakt een enorm verschil in mijn hoeveelheid restafval. Ik gebruik geen bakpapier of plasticfolie meer. Ik heb bijenwas doeken, die ondertussen niet meer zo goed plakken dus ik zoek hier nog een beter alternatief voor. Restjes stop ik in bakjes. Voor bakpapier heb ik een herbruikbaar vel die ik kan afwassen. We hebben een nee/nee sticker op onze brievenbus waardoor we bijna nooit post krijgen. Ik zeg nu ook altijd nee op alle spaaracties bij de supermarkt, uiteindelijk ligt er ergens een stapel stickervellen waar ik uiteindelijk niks mee doe. 


Als ik spullen weggooi zijn ze vaak al 2e hands en kapot. Spullen die nog te repareren zijn repareer ik liever. Ik heb laatst van mijn (2e hands) fiets de banden laten vervangen, nu fietst hij zo fijn! Zo’n reparatie kost wel wat, maar het is vaak toch goedkoper dan iets nieuws kopen en je hoeft minder weg te gooien. Mijn laptop is al vijf jaar oud, hij was extreem langzaam dus heb ik ervoor gekozen om hem op te schonen en er een nieuwe soort harde schrijf in te zetten (SSD). Nu werkt hij weer perfect. Over elektronica ga ik binnenkort ook een stuk schrijven, ik weet dat dit heel milieuvervuilend is door de vele grondstoffen die nodig zijn om bijvoorbeeld een laptop te maken.


Om eerlijk te zijn koop ik alsnog veel eten in plastic verpakkingen en voelt het niet alsof ik nou veel minder afval heb dan anderen. Toch geloof ik dat kleine beetjes helpen. In de loop van de tijd vind ik misschien andere oplossingen voor de dingen die ik nu in plastic koop. Als over zero-waste leven lees dan is de grootste boodschap wel dat het veel tijd nodig heeft voordat je er bent en je kleine stappen moet nemen. 


Vervoer Ik fiets bijna overal heen omdat alle plekken waar ik werk op fietsafstand zijn. Als ik bij vrienden of familie langs ga, neem ik de trein en/of bus. Heel af en toe leen ik een auto. Boodschappen doe ik lopend omdat de supermarkt hier op loopafstand is. Af en toe bestel ik boodschappen als we veel zware dingen nodig hebben, dan bestel ik vaak meteen een voorraad zodat de komende tijd het boodschappen doen niet zo zwaar is. Wel merk ik dat ik steeds sterker wordt, want het tillen van de tassen gaat me gemakkelijker af. 


Geld

Mijn studententijd heeft mij geleerd om heel bewust met geld om te gaan en mijn ouders hebben mij ook zo opgevoed. Ik ben nog steeds gewend om alleen spullen te kopen als ik ze echt nodig heb. Als ik iets koop doe ik vaak een uitgebreid onderzoek wat de beste prijs-kwaliteitverhouding is. Ik koop liever iets wat duurder is en langer meegaat. Ik zit bij ABN AMRO, waarvan ik weet dat ze geld investeren in dingen waar ik niet achter sta. Ik heb hier nog niet genoeg over gelezen om te vertellen hoe of wat, maar ben me er wel bewust van. Laatst heb ik een gezamenlijke rekening geopend bij ASN, dit is een wat duurzamere bank. Zodra ik die pinpas aan de praat heb (ik heb er nogal wat gedoe mee) wil ik het liefst helemaal over stappen. Over banken en hun investeringen ga ik nog een stuk schrijven. Door te kiezen voor duurzame bedrijven steun je een duurzamere wereld. Je stemt als het ware met je geld. Als iedereen dit zou doen worden andere bedrijven ‘gedwongen’ hier meer aandacht aan te besteden.


Werk Zelf vind ik het heel belangrijk dat ik plezier heb in het werk wat ik doe. Ik werk parttime als schoonmaakster bij mensen thuis en ben daarnaast bezig met het opzetten van mijn eigen bedrijf als illustrator en animator. Sinds de corona crisis heb ik helaas nog geen opdrachten gehad, maar ik heb vertrouwen dat dit wel weer komt. Daarom ben ik ook dit project begonnen. Ik mis de opdrachten en het bezig zijn. In het schoonmaak werk heb ik ook nog veel plezier, ik werk voor gezellige lieve mensen die ik ondertussen al erg goed ken. Hierdoor zie ik kinderen vanaf hun geboorte opgroeien en dat vind ik heel bijzonder om mee te kunnen maken. Ik ga met plezier aan het werk het is ook erg dankbaar. Dit doe ik een halve week dus hiernaast heb ik meer dan genoeg tijd om te tekenen en/of animeren. 

2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Plastic

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now