Zoeken
  • Cylia Bosch

30% van de wereld heeft al last van extreme warmte


Klimaatverandering


Doordat we broeikasgassen als CO2 uitstoten in de atmosfeer, houdt de aarde meer warmte vast van de zon. Sinds de industriële revolutie is de aarde al 1 graad warmer geworden. (In Nederland 1,7 graden) Als we niks veranderen en gewoon doorgaan zoals we nu leven zullen er extreme problemen komen. Wat voor problemen er komen wordt door veel mensen onderzocht, wel is het moeilijk om in te schatten wat de effecten van klimaatverandering precies zullen zijn. Er is dus niet een specifieke tijd te benoemen wanneer de wereld op zijn kop komt te staan. Het zou zomaar eens veel sneller kunnen gebeuren dan we denken. 


De ijskappen zijn al aan het smelten omdat het nu warmer is dan normaal. Als de noordpool helemaal is gesmolten is er niet alleen een hogere zeespiegel maar warmt de aarde ook nog meer op. De ijskappen zijn wit, wat hetzelfde effect geeft als een wit t-shirt aan doen op een warme dag. Het zonlicht wordt reflecteert waardoor het minder warm is. De noordpool werkt dus als een soort zonwering voor de aarde.


Uit onderzoek van de ‘’journal Nature Climate Change'’ is gebleken dat dertig procent van de wereld al 20 dagen (of meer) per jaar te maken heeft met extreme warmte. Deze warmte is heet genoeg om van te sterven. Het blijkt namelijk dat de combinatie van temperatuur samen met vochtigheid ervoor zorgt dat organen opzwellen en cellen afsterven. Dit gebeurt bij temperaturen boven de veertig graden. Dat is op zich ook al te merken, zelfs hier in Nederland. Het groei en bloeiseizoen begint al eerder. De groei van de planten loopt hier 5 weken voor op de ‘’normale’’ ontwikkeling. (Het gemiddelde van 50 jaar geleden.) Vorig jaar was het de warmste dag ooit in Nederland namelijk 40,7 °C op 25 juli 2019.  


Ik kan me nog herinneren dat het bijzonder was als er een hittegolf was en we er blij mee waren. Nu is het meestal zo warm dat we er niet meer van kunnen genieten. Dat is jammer want ik ben dol op lekker weer!


Zelfs als we onze uitstoot verlagen zal de wereld alsnog opwarmen door de broeikasgassen die al zijn uitgestoten. Het is geen leuk nieuws, maar wel de waarheid. Waarschijnlijk krijgt aan het eind van deze eeuw 48% van de wereld te maken met de extreme hitte als hierboven beschreven.  Zouden we onze uitstoot niet verlagen, dan zit het rond de 74%.


Oke dat is nogal wat allemaal, maar wat merken we nou echt van de klimaatverandering naast al die cijfers? Er zal veel meer extreem weer komen. In zuid en centraal europa zullen er meer hittegolven komen en zal er droogte zijn. Er zullen meer bosbranden zijn als gevolg van de droogte. In noord europa wordt het juist natter, er komen flinke regenbuien waardoor er meer overstromingen zullen komen. De stedelijke gebieden in europa zullen met al deze veranderingen te maken krijgen (overstromingen, hitte golven en droogte.) 


Ontwikkelings landen zullen het meest last hebben van de klimaat verandering. Zij hebben vaak geen middelen om zich aan het weer aan te passen. Wij kunnen nog een airco aan zetten of een verwarming aan doen. In arme gebieden zijn ze veel afhankelijker van het weer. 


Nog even voor de duidelijkheid, ik haal mijn informatie van internet, uit boeken, documantaires en podcasts. Ik ben dus niet 100% zeker of het wetenschappelijk klopt wat ik schrijf.


Bronnen: 

https://www.businessinsider.nl/climate-change-worst-case-scenario-bill-mckibben-2017-8?international=true&r=US

https://ec.europa.eu/clima/change/consequences_nl

https://www.scientias.nl/de-lente-begint-dit-jaar-meer-dan-een-maand-eerder-dan-normaal/

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/klimaatverandering/gevolgen-klimaatverandering

18 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Plastic

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now